4 boyutlu ultrasonografi diğer ultrason türlerinin aksine üç boyutlu ve detaylı görüntüler elde edilmesini sağlar. Özellikle hamileliğin belirli haftalarında yapılan detaylı ultrason görüntülemeleri sayesinde, bebeğin uzuv ve organlarının sağlıklı olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Yarık dudak gibi kalıtsal ve doğumla gelen rahatsızlıklar detaylı ultrason görüntülemeleriyle önceden fark edilebilmektedir. Bu sayede önceden hazırlıklı olup doğum sonrasında vakit kaybetmeden müdahale edilerek bebeğin gelişiminde yaşanacak potansiyel sıkıntıların önüne geçilmiş olunur. Detaylı ultrasonografi görüntüleri sayesinde anne karnındaki bebeğin gelişimi sekteye uğramış organları tespit edilebilir ve daha anne karnındayken ihtiyaç duyulan müdahaleler gerçekleştirilebilir.
4 boyutlu ultrasonografi ile detaylı görüntüleme işlemi sadece gebelik takibi için kullanılmaz. Kanserli dokuların detaylı incelemesi, özellikle tümörlü yapılarda tümör boyutunun detaylı tetkiki gibi işlemler için 4 boyutlu ultrasonografi yönteminden yararlanılabilmektedir. Organlarla alakalı anormal bir durum saptandığında detaylı inceleme yapabilmek için yine bu ultrason yönteminden faydalanılabilmektedir. 4 boyutlu ultrasonografi, mevcut ultrason türleri içerisinde en detaylı bilgiyi sağlayan türdür.
4 boyutlu ultrasonografi işleminin psikolojik katkısı oldukça fazla olsa da bu amaçla gerçekleştirilmemektedir. Gebeliğin kritik dönemlerinde gerçekleştirilen bu görüntüleme işlemleri sırasında bebeğin uzuvlarından iç organlarına kadar durumu detaylıca analiz edilebilmektedir. Bebekte varolan kalıtımsal veya gelişimsel problemler 4D ultrason ile önceden tespit edilebilmektedir. Down sendromu, yarık dudaklılık, uzuvlarda eksiklik veya fazlalık gibi durumlar daha gebelik esnasında teşhis edilebilir. Bu sayede doğumdan sonra yapılacaklar önceden planlanabilir ve ilgili problemlere hemen müdahale edilerek bebeğin sağlıklı gelişimi sağlanabilir.
Dört boyutlu ultrasonografi sayesinde rahmin, plasentanın ve kordonun durumu da detaylı şekilde analiz edilebilir. Bu sayede bebeğin gelişimini sürdürdüğü ortamda varolan herhangi bir problem tespit edilip çözülerek gebelik ve doğum sırasında annenin karşılaşabileceği sorunların minimuma indirilmesi hedeflenmektedir. Gerekli görüldüğü taktirde yapılacak bu müdahaleler sayesinde bebeğin ve annenin sağlığı garanti altına alınmış olur. Üstelik 4 boyutlu ultrasonografi sırasında bebeğin cinsiyeti daha net anlaşılır ve hata payı büyük ölçüde azalmaktadır.
4 Boyutlu Ultrasonun Farkı Nedir?
4 boyutlu ultrasonun uygulama şekli açısından diğer ultrason tiplerinden bir farkı yoktur. Hasta yine sedyeye sırtüstü uzanır, uzman tarafından jel uygulaması yapılır ve görüntüleme işlemi gerçekleştirilir. Ancak görüntüleme işleminin sonucu açısından ciddi derecede farklar vardır. 4 boyutlu ultrasonu diğer ultrasonlardan ayıran şey kullanılan teknolojinin daha üstün olmasıdır. Bunun sonucu olarak gerçeğe çok daha yakın ve anlaşılır görüntüler elde edilir. Öyle ki gebeliklerde ultrasonografi ile görüntüleme sırasında bebeğin kime daha çok benzeyeceği hakkında fikir bile yürütülebilmektedir.
4 boyutlu ultrasonografinin tek kullanım alanı gebelikler değildir. Vücut içinde gözlemlenen anormal durum ve yapıların analizi için 4 boyutlu ultrasonografi ciddi şekilde veri sağlamaktadır. Vücutta varolan tümörlerin detaylı analizi, ihtiyaç duyulduğu taktirde iç organların analizi yine bu ultrasonografi işlemi sayesinde gerçekleştirilir. İşlemden elde edilen veriler doğrultusunda hastaya uygun müdahale ve tedavi biçimleri belirlenebilmektedir.
4 Boyutlu Ultrasonografi Zararlı Mıdır?
Dört boyutlu ultrasonografi işleminin çalışma prensibi diğer ultrasonografi işlemleriyle aynıdır. İnsan kulağının duyamayacağı, yüksek frekanslı ses dalgaları vücut içine gönderilir. Bu ses dalgaları vücut içindeki yapılara çarpıp yansıyarak görüntüleri oluşturan verileri sağlarlar. Bu işlem sırasında kimyasal bir ilaç gerekmemektedir. Çoğu görüntüleme işleminin aksine zararlı ışınlar da kullanılmamaktadır. İşlem tamamiyle ses dalgalarının yayılma prensibi üzerinden gerçekleştirilir. Bu sebeple 4 boyutlu ultrasonografi işlemleri hastaya veya bebeğe bir zarar vermemektedir. Ultrasonla görüntüleme işlemleri gebelere ve çocuklara hekim tarafından önerildiği ve istendiği taktirde güvenle uygulanabilmektedir.
Kliniğimizde gebelik takibi boyunca 4 Boyutlu ultrasonografi kullanılmaktadır. Hastaya bebeğin uygun pozisyonda olduğu durumlarda güzel resimler verilmesi moral olarak hastayı zirvede tutmaktadır.